Włoska kuchnia – prostota oraz przyjemność z spożywania

Dla hobbystów kuchni, która zapełni żołądek po brzegi, zezwalając na niebagatelne poczucie sytości, kapitalną ideą jest kuchnia italiano, a w następstwie tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich dań na całym globie, a dania jakimi się szczycą, stały się regularnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, także Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż blisko kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z w najwyższym stopniu kultowych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z kolosalnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej także przypraw, niemniej jednak i parmezanu – sera, który kochają wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces swojej popularności kuchnia włoska zawdzięcza nadmienionym wyżej przyprawom, do jakich przystają pomiędzy innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz naturalnie rozmaryn. Oprócz tego, Włosi uwielbiają również pomidory, oliwki, czosnek oraz bezsprzecznie cebulę.

Restaurants near Main Market Square

Złączenie słusznych składników z należytymi przyprawami daje niesamowite wrażenia oraz sprawia, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest branżą kuchni włoskiej i co wyróżnia ja z innych? Największym plusem tej kuchni jest jej różnorodność – prócz stereotypowych znanych nam dań takich, jak makaron czy pizza, kuchnia włoska oferuje o wiele więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To naturalnie w owocach morza oraz daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.

Dodaj komentarz