arabica

Zwykło się uważać, że jeśli dobra kwa to bez żadnego ale arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Dlaczego tak nadzwyczaj skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

mielona kawa arabica
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany także kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma totalnie różne potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego towary, innymi słowy kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są nadzwyczaj analogiczne, to jednakże się różnią.
Kawa
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa oraz równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najodpowiedniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest przeważnie poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina kwitnie niemal przez cały rok oraz lubi ciepło, właśnie dlatego z największym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych pomiędzy wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest nadzwyczaj odporny na warunki pogodowe, uwielbia ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą absolutnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Jednak co ważne dla jej handlowej wartości, niezwykle łatwo ją integrować z aromatami, wskutek tego czasami wzbogacona posmakiem czekoladowym lub też korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać dogłębnie skład towaru, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko bonusem.