Lekarze alarmują, że aktualnie wzrasta ilość osób chorych na alergię. Jest to jedna z najbardziej popularnych chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz młodsze osoby. Dziś rośnie na przykład odsetek bobasów dotkniętych wyłonionymi alergiami. Wśród tak młodych pacjentów przeważnie występuje alergia na wyłonione artykuły spożywcze. Sporo niemowląt, u jakich uczulenie objawia się w głównej mierze zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z przyczyny alergii na laktozę, czyli białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, które swoje dzieci karmią piersią, muszą na wskroś odstawić wszystkie produkty mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Powinny także obserwować reakcje dziecka wówczas, kiedy zjedzą inne artykuły potencjalnie mocno alergizujące, a wobec tego soję, jaja bądź też orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, trzeba podawać mu właściwe hipoalergiczne mieszanki, w których białko krowie jest zastąpione sojowym lub w których zastosowano hydrolizat białka krowiego. W przypadku dzieci z alergią trzeba również mocno uważać w trakcie rozszerzania diety. Trzeba przede wszystkim podawać nowatorskie towary osobno oraz co parę dni.
To właśnie dzięki temu wolno będzie łatwo ustalić, jakie z nich powodują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Oczywiście zasady te dotyczą też starszych osób, u jakich występuje alergia na wybrane towary spożywcze. W takiej sytuacji najlepiej jest najzwyczajniej w świecie wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji bardzo istotne jest wsparcie całej rodziny. Jeśli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najprawidłowiej jest, jeśli wszyscy po prostu przestrzegają słusznych zasad diety i nie jedzą mleka lub ewentualnie produktów zawierających orzechy.